Kasírozás, laminálás, felületnemesítés

A kasírozás olyan eljárás, ahol két anyagot általában visszafordíthatatlanul egymáshoz rögzítenek (ragasztanak).

Kasírozás lehet: nedves, hőkasírozás és száraz.

Nedves kasírozás: a savmentes speciális ragasztót a szilárd alapra felvisszük, majd szikkadás után a képet és az alaplemezt összeillesztjük, présgépbe tesszük,ahol nyomás hatására a két anyag összeragad.

Száraz (meleg) kasírozás: a képből a ragasztóból és a hordozó lemezből álló „szendvicset” vákuumos hőprésbe helyezzük. A préselés során a hő hatására a ragasztó megolvad és a két anyag összetapad. Előnye,hogy a ragasztó nem tartalmaz nedvességet ezért az alaplemez nem vetemedik.

Száraz (öntapadó) kasírozás: A mindkét oldalon ragadó fóliát hengeres fóliázó géppel az alaplemezre hengereljük. Az így előkészített alapra ragasztjuk a képet. Az öntapadó fólia és az egyenletes nyomás hatására buborékmentesen ragasztja össze a képet az alaplemezzel. Nagy sorozatú munkáknál gyors és gazdaságos.

Hordozók lehetnek:

szürke lemez (beltér) 2mm
finn falemez (beltér) 2-5mm
kapa lemez 5-10mm
hablemez 3-10mm
habosított pvc (Ongro, kültér, beltér) 2-10mm
farostlemez 3mm
plexi (átvilágítós anyagok, kültér, beltér) 2-5mm
alumínium lemez (kültér)
mágnes lemez (kültér, beltér)

Fóliázás: védelmet nyújtanak a kisebb mechanikai sérülések ellen, kiszűrik a káros UV sugárzás egy részét. A felületfóliázást vákuumos gépben, magas hőfokon végezzük, UV védelmet biztosít és gátolja a színek kifakulását. Felületkiképzése szerint lehet fényes és matt, kül- és beltéren egyaránt alkalmazható.

Laminálás: A kép mindkét oldalát beborító fóliákkal végzett műveleteket laminálásnak nevezzük.


Tasakos laminálás R1 - A2 méretig

Felületnemesítés: elsősorban fotók, nyomatok felületének öregbítésére, ”festményszerűsétísére”, izgalmas struktúrák létrehozására alkalmas. Vákuumos hőprésben többféle textúrát préselhetünk a kép felszínére.

E műveleteket Neolam M hengeres lamináló, enkapszuláló és kasírozó géppel, valamint vákuumos hőpréssel végezzük. Maximális munkaszélesség: 150 cm

Kasírozni, fóliázni lehet: plakátokat, fotókat, térképeket, tervrajzokat, nyomdai termékeket,stb,.

Egyedi művészeti alkotásokat csak indokolt esetben, állagmegóvás érdekében célszerű kasírozni, itt lehetőleg kerülni kell ezt az eljárást.